Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Τα προταξίδια ή ο μονόλογος ενός πρώην χελιδονιού

Το ταξίδι  ως έννοια υπάρχει εγγεγραμμένο στο dna της φύσης. Τα πουλιά ταξιδεύουν, ο άνεμος ταξιδεύει, η γύρη, τα ζώα, το νερό από τη θάλασσα στον ουρανό, τα σύννεφα ταξιδεύουν....ο άνθρωπος...
Δεν ανήκουμε πουθενά, μόνο στους προορισμούς μας, σπίτι δεν έχουμε, μεγαλώνουμε μέσα στα βαγόνια μιας περιπλάνησης.
Κάθε περιπέτεια έχει τρία στάδια: το σχεδιασμό της, το ίδιο της το βίωμα και την ανάμνησή της.
Ασυζητητί, το πρώτο υπερέχει. Το ταξίδι είναι όλο μες στο μυαλό μας, άθελά μας σχηματίζουμε εικόνες, όμως ακόμα δεν έχουμε ζήσει κάτι. Τα προταξίδια είναι ένα έντεχνο ξεγέλασμα του χρόνου, ζεις χωρίς να έχεις ζήσει.
Τι μας χρειάζεται;
Βαλίτσα με λιγάκι από το σύμπαν μας για να είμαστε σωστά εξοπλισμένοι για το νέο σύμπαν που θα γνωρίσουμε. Φωτογραφική μηχανή ή κάποιο υπερσύγχρονο τεχνολογικό αξεσουάρ για να απαθανατίσουμε  τα χρώματα και τα σχήματα του τόπου που μας περιμένει, τα πρόσωπά μας ευτυχισμένα που φθάσαμε εκεί που θέλαμε, στην αγκαλιά κάποιου που μας είχε λείψει, στην ομορφιά μιας ξάστερης νύχτας στο δάσος. Μολυβοχαρτιά για να απαθανατίσουμε τι εμπνεύσεις που μας φίλεψε ο προορισμός μας, εμάς τους επαίτες  Ποίησης, τους πεινασμένους, σαν ανοιχτοχέρης άρχοντας.
Και τη θύμηση του σπιτιού μας, στο οποίο μπορεί να μην ανήκουμε, αλλά αυτό μας ανήκει. Είναι η σπηλιά των αληθινών μας εαυτών, αυτών των εαυτών που πρέπει να κρατηθούν στη ζωή εξυπηρετώντας τις εκάστοτε ανάγκες τους. Ενώ τα ταξίδια ούτε μας ανήκουν, ούτε τους ανήκουμε. Κοινόχρηστοι χώροι εμπειριών τα ταξίδια κι όλο μετεωρίζονται ανάμεσα γη κι ουρανό, ανάμεσα ψυχή και οφθαλμό.
Ευτυχώ που και πάλι έχω τα γνώριμα προταξίδια συμπτώματα. Θέλω να τα σκεφτώ όλα όπως ΔΕ θα είναι, να πάω και να εκπλαγώ, να είναι σα να ταξίδεψα δύο φορές. Ένα πράγμα μόνο ας έχω προβλέψει σωστά. Τον ουρανό. Τον θέλω καταγάλανο των ονείρων το πρωί και μπλε της νοσταλγίας το απόγευμα. Τη νύχτα τον θέλω μαυροπίνακα αστεριών σε μια αίθουσα ομορφιάς και σιγής.

Μακάρι να μπορούσα να φύγω σα χελιδόνι για εκεί, ντυμένη τα αγαπημένα μου χρώματα, χωρίς καθόλου βάρος αποσκευών και στερημένης της δύναμης του Λόγου. Να μπορώ απλά να πετώ, να βλέπω, να ακούω και να οσμίζομαι. Και, κυρίως, να μη σταματώ να ταξιδεύω κάθε που νιώθω πως πήρα ό, τι γύρευα από τον τόπο που επισκέφθηκα. Να επιστρέφω στη φωλιά μου την άνοιξη μονάχα και να με πλημμυρίζει το γιασεμί και το νεράντζι.
Όλοι μας κάποτε ήμαστε πουλιά αποδημητικά. Με δυνατά φτερά και τάσεις φευγιού. Πώς να περιοριστούμε σε μια μποτιλιαρισμένη Αθήνα, τώρα που μας έκανε ο Θεός ανθρώπους; Ευτυχώς μας έδωσε πόδια και μυαλό και ψυχή, να τρέχουμε, να χτίζουμε πλοία και να νοσταλγούμε και να ανυπομονούμε. Μας έδωσε και καρδιά για να ταξιδεύουμε μες στα μάτια αυτού που αγαπάμε.
Τα χελιδόνια ερωτεύονται άραγε;
Θα το μάθουμε όταν δώσει  Θεός και μας ξανακάνει.

14 σχόλια:

  1. re sis oles aytes oi 8ewriees............... eisai eppaglmatias..... polu swsth!!! para polu swsth

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι μαγικό το να μπορείς να πετάς τις λέξεις στο χαρτί με τέτοιο τρόπο, που να κάνεις τους αναγνώστες του να πετάνε ψηλά. Επέστρεψα κ εγώ για λίγο στην πρώτη μας μορφή... Ο Θάνος είχε πει πως ό, τι γράφεις κρύβει(φανερώνει) και άλλες 10 έννοιες. Επιβεβαιώνεται κ εδώ... Κάθε πρόταση στο κείμενό σου είναι σαν φτερούγισμα και το σύνολό του ένα σμήνος χελιδονιών σε σχήμα "ν". Σε αυτή την περίοδο εναλλαγής των εποχών δεν θα μπορούσε να ταιριάζει περισσότερο. Καλή επιστροφή στα χελιδόνια παρεμπιπτόντως...
    Σε ευχαριστώ, Γεωργία μου, για την έμπνευσή σου...
    Υ.γ. Η φωτογραφία έχει τον ουρανό που θες το απόγευμα. Ελπίζω κ οι φωτογραφίες που θα απαθανατίσεις να είναι όπως η πρόβλεψη σου. (Όχι της ΕΜΥ)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι θεωρίες, αδερφούλη. Αλήθειες είναι...ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...α, και μην ξαναγράψεις με γκρικλις σε αυτό το ιστολογιο. ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχες λέξεις, υπέροχες σκέψεις! Να είναι μακρύ το ταξίδι και να 'χει τη μαγεία των ονείρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σε ευχαριστώ, δανάη μου, το ταξίδι ήδη είναι υπέροχο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάποτε, κάποιος μου είχε πει, "Καλύτερα να αντικαταστήσουμε την λέξη "Είμαι", με την λέξη "Γίνομαι"... Μάθε να γίνεσαι και το να γίνεσαι είναι το να είσαι.." Αυτό, έχει να κάνει με τα ταξίδια... προύπόθεση όμως απαραίτητη, είναι το μυαλό μας να είναι τελείως άδειο, οπότε ξεχνάμε το πρώτο μέρος της περιπέτειας, ξεχνάμε και το τελευταίο και μένουμε στο βίωμα... Βίωμα ακώλυτο, βίωμα πλήρες.. και ο νοών νοείτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. γιατί πρώην χελιδόνι; επειδή έχεις επιστρέψει πλέον στη βάση σου;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελένη μου....πρώην χελιδόνι επειδή τώρα είμαι άνθρωπος, όπως κι εσύ...κάποτε όμως θα ξαναγίνουμε! όπως ο Φραγκίσκος στο Φτωχούλη του Θεού που τελικά επέστρεψε ως σπουργίτης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΕΣ μου αργοτερα τι σκεφτεσαι να αναρτησεις γιατι εχω τεραστια αγωνια!!!! Θελω να διαβασω τα μαγικα σου λογια παλι. εξηγησε μου....... γιατι δεν μπορω να φτιακω γκρικλις????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιάννη μου να μπαίνεις τακτικά στο μπλογκ μου να βλέπεις! μωρέ, μπορείς να γράφεις με όποιον τρόπο θέλεις, αλλά είναι πιο όμορφο και σωστό να γράφουμε με την ελληνική γλώσσα, ανόθευτη από αγγλικά στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αναρωτιέμαι πότε ο θεός θα δώσει να ζήσουμε το ταξίδι ως έχει...η προπαρασκευή και η ανάμνηση να έχουν την ίδια αξία με την πραγματικότητα και απροβλεπτότητα του εκ των πραγμάτων ταξιδιού. Τα χελιδόνια ερωτεύονται αλλά δε θα ήθελα ποτέ να γίνω ένα, γιατί ό,τι πράττουν : έρωτας, ταξίδι, πέταγμα είναι ΚΑΘΉΚΟΝ για αυτά προστάζοντάς τα η φύση, ενώ εμείς γεννηθήκαμε οιονεί ελεύθεροι να ζήσουμε, να πιστέψουμε αλλά και να αλλαξοπιστήσουμε. Για αυτό Γεωργία μου ας πάρουμε δύο μολύβα και ένα σημειωματάριο στο χέρι και ας μην προβλέψουμε τίποτα μες στο λεωφορείο, ή στο τραίνο, ή στο σύννεφο..... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιατί πάντα να λες κάτι που εγώ δεν κατάφερα να σκεφτώ; Ανυπομονώ για Γιάννενα το άλλο σ/κ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχο....τα ταξίδια του νου αφήνουν μια ανυπομονησία για πραγματοποίηση τους τι γίνεται όμως τελικά αν παραμείνουν μόνο ταξίδια του νου
    Υ.Γ.Ίος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

λεξιλεωθείτε