Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Τα αδιάκριτα γιατί

Σε όλα όσα συμβαίνουν, σε όλα όσα συνηθίζονται και σου αρέσουν, σε όλα όσα παρατηρείς και για όλα όσα απορείς θέλω να σε μάθω να ρωτάς ένα γιατί. Το γιατί είναι το κλειδί της σκέψης και της έρευνας, ένα ψυχολογικό και επιστημονικό πασπαρτού που σε βγάζει ασπροπρόσωπο.
Εμένα τουλάχιστον ναι. Νιώθω ότι ελέγχω κάπως τα πράγματα, παρόλο που ο έλεγχος είναι μια ψευδαίσθηση, όπως κάποιος με προειδοποίησε τρία χρόνια πριν. Ιδού λοιπόν  μερικά από...
τα γιατί που με ρωτήσανε, τα γιατί που μου χτυπήσανε την πόρτα, τα γιατί που απάντησα, τα γιατί που άφησα να μου βροντάνε το κουδούνι.
Γιατί μασκαρευόμαστε;
Γιατί οι Απόκριες είναι το τέλειο άλλοθι του να κρυβόμαστε και να μην είμαστε εμείς. (εμένα γιατί μ' αρέσει ιδιαιτέρως  η αποκριάτικη αισθητική, αλήθεια)
Γιατί μεθάμε;
Γιατί τα εγκεφαλικά μας κύτταρα είναι ιδιαίτερα επιρρεπή, πιο πολύ όμως η ψυχή μας. Ποτό, ένα επίσης καταπληκτικό άλλοθι να λειτουργήσουμε επιτέλους αυθόρμητα! (Θάνο, γκρρρρρ)
Γιατί οι φίλοι μας μας απογοητεύουν και μας εξωθούν στο να τους απογοητεύσουμε και εμείς, στο να μας βγάζουν εκτός εαυτού, στο να μην ξέρουμε τι να κάνουμε, στο να περνάμε μακριά τους ώρες μοναξιάς και θλίψης και απορίας και αμηχανίας;
Γιατί χρειαζόμαστε ύπνο;
Γιατί τα εγκεφαλικά κύτταρα πρέπει να ξεκουραστούν και να προετοιμαστούν για το αυριανό ή μεθαυριανό μας μεθύσι. (και για πολλούς άλλους λόγους, όπως ότι ένα όνειρο έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι πολύ πιο σημαντικό από ένα βίωμα)
Γιατί η έμπνευση στερεύει απροειδοποίητα και μας δένει τα χέρια;
Γιατί όσο ζεις έντονες στιγμές, δεν μπορείς να γράψεις. Το γράψιμο- και γενικώς η δημιουργία- ευδοκιμεί όταν η ψυχή είναι άγονη από ερεθίσματα και το σώμα άγονο από εμπειρίες.
Γιατί είναι δύσκολο να πιστέψεις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σε ένα Θεό;
Γιατί, άνθρωπε, βλέπεις ως θεό τον εαυτό και τα εγώ σου. (και δε σε παρεξηγώ καθόλου, μεταξύ μας, ό,τι κι αν λέει ο καζαντζακικός Φραγκίσκος)
Γιατί ερωτεύτηκα, γιατί;
Γιατί μου άρεσε η πατρινή μου εξόρμηση;
Ιδού οι λόγοι: Θάνος, Σεραφείμ, Μιχάλης, Πέτρος, Mr Burger, ξημερώματα 27 Φλεβάρη με ρακόμελα, κουρδιστό πορτοκάλι...
Γιατί δε με ξετρέλανε κιόλας η πατρινή μου εξόρμηση;
Γιατί δε χόρεψα όσο θα ήθελα, γιατί οι άνθρωποι είχαν μούτρα και χλιαρές διαθέσεις, γιατί περίμενα ότι μια βδομάδα πριν τη Μεγάλη Παρέλαση θα υπάρχουν events και δεν υπήρχαν...γιατί δεν πήγαν όλα όπως τα είχα-αφελώς-προβλέψει.
Γιατί ρωτώ και αναρωτιέμαι πάντα για τα πάντα;
Γιατί διάλεξα αυτή την αηδιαστική, γελοία φωτογραφία για την ανάρτησή μου;
Γιατί έτσι μου ήρθε. Είναι μια συμπαθέστατη, νιώτικη κατσαρίδα.
Ποιος και γιατί την απαθανάτισε; θα ρωτούσε εύλογα κάποιος.
Περιμένω ανυπόμονα και άλλα δικά σας εύλογα και παράλογα αδιάκριτα γιατί. Για οτιδήποτε.

9 σχόλια:

  1. με τα γιατί ανακαλύπτουμε τον κόσμο. Αυτή ήταν η μόνη λέξη που μικροί μας άνοιγε την πύλη των θαυμάτων... όσον αφορά στα δικά σου γιατί : οι απόκριες και οι μάσκες είναι οι μόνοι νόμιμοι τρόποι να αποποιηθείς την ταυτότητά σου σήμερα, η προσωρινή παύση των δεσμών σε μία φιλία είναι αμφοτεροβαρής και υπάρχει διακριτέα διαφορά ανάμεσα στην ευθυμία του οινοπνέυματος και του - δεν ξέρω τι μου γίνεται, βλέπω φαντάσματα, μπερδεύω το όνομά μου :P -.....το ερώτημα είναι η άλλη όψη του έρωτα, η πατρινή εξόρμηση ήταν μια ελεύθερη ανακάλυψη ενός άλλου τόπου, παίρνοντας το ρίσκο πάνω στους ώμους μας, ο θεός μπορεί χωρίς άνθρωπο, το αντίστροφο όχι.. Επίσης ξεχάσαμε να αφήσουμε pour boire στο Mr burger γιατί μας έθρεψε πάμφθηνα αυτές τις μέρες.....ΥΓ: θα κάνω εμετό με την πεταλουνυχτεριδοκατσαριδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτό το σχόλιο ήταν όλα τα λεφτά! Πάντως, γιε μου, η μαμά σου δε μέθυσε...αλήθεια...απλά παραζαλίστηκε...το γλυκύτατο έντομο αν θες να ξέρεις ο μιχάλης το απαθανάτισε...όσο για τα mr burger....τα λάτρεψα! την επόμενη φορά πεντάευρα θα αφήνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θάνο, υπερασπίζομαι την μάνα σου και προσθέτω πως πράγματι, απλά, παραζαλίστηκε. Μέχρι κ μαθηματικές πράξεις έκανε στο τηλέφωνο. Τί άλλο θες? χεχε...
    Γεωργία μου, με αυτό το κείμενο γέλασα, δυσαρεστήθηκα που δεν πέρασες όπως σκεφτόσουν, αναρωτήθηκα κ εγώ ορισμένα γιατί, αλλά ακόμα κ στα πιο απλά βρέθηκα σε αδιέξοδο.
    Ένα είναι σίγουρο όμως. Για αυτήν την ψευδαίσθηση του ελέγχου γίνονται όλα κ όχι για τα λεφτά όπως λένε όλοι...
    Η κατσαρίδα είναι τέλεια και χορεύει κιόλας αν προσέξατε (πάει να μιμηθεί τον Σαρλώ κιόλας, ένα μπαστούνι κ καπελάκι της λείπει)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα καλύτερα γιατί πάντα μένουν αναπάντητα.
    Τώρα που το σκέφτηκα λίγο έχω ενα γιατί!
    Γιατί όταν κάνουμε σχέδια οι θεοί γελάνε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό μου το είπες και στο τραπέζι του σπιτιού σου τελευταία μέρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Γιατί τα εγκεφαλικά κύτταρα πρέπει να ξεκουραστούν και να προετοιμαστούν για το αυριανό ή μεθαυριανό μας μεθύσι. (και για πολλούς άλλους λόγους, όπως ότι ένα όνειρο έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι πολύ πιο σημαντικό από ένα βίωμα)"
    Γιατί διαχωρίζεις το όνειρο απ' το βίωμα;
    Αλήθεια τι κάνει αυτά τα δύο να διαφέρουν;

    "Ποιος και γιατί την απαθανάτισε; θα ρωτούσε εύλογα κάποιος." Αυτό θα ήταν πράγματι, μια πολύ καλή ερώτηση, το "ποιος" δηλαδή.

    "με τα γιατί ανακαλύπτουμε τον κόσμο. Αυτή ήταν η μόνη λέξη που μικροί μας άνοιγε την πύλη των θαυμάτων..."
    Ή -κατα το ευαγγέλιο- την πύλη των ουρανών. Σημείωση όμως, ότι αυτό το γιατί δεν ήταν μόνο λεκτικό, αλλά βιωματικό.

    "Γιατί δε με ξετρέλανε κιόλας η πατρινή μου εξόρμηση;
    Γιατί δε χόρεψα όσο θα ήθελα, γιατί οι άνθρωποι είχαν μούτρα και χλιαρές διαθέσεις, γιατί περίμενα ότι μια βδομάδα πριν τη Μεγάλη Παρέλαση θα υπάρχουν events και δεν υπήρχαν...γιατί δεν πήγαν όλα όπως τα είχα-αφελώς-προβλέψει."
    Γιατί όταν κάνουμε σχέδια οι θεοί γελάνε...
    Και γιατί απ' ότι έμαθα ρωτώντας τριγύρω ο κόσμος στην Πάτρα έχει κόψει μετα κρίσης...

    "Γιατί όταν κάνουμε σχέδια οι θεοί γελάνε?"
    Μια πολύ καλή ερώτηση! Αλλα μια ακόμα καλύτερη ερώτηση, είναι ΠΟΙΟΣ τα κάνει τα σχέδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ...μια ακόμα καλύτερη ερώτηση, είναι ΠΟΙΟΣ τα κάνει τα σχέδια; (ερώτηση στην οποία υποκρύπτεται και το "γιατί" τα κάνει, αφού το "ποιος" εξαρτάται άμεσα απ' το "γιατί" και το "γιατί" εξαρτάται άμεσα απ' το "ποιος"...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δημιουργώντας αυτά τα γιατί στο μυαλό μας δεν εφησυχαζόμαστε σαν άνθρωποι διότι υπάρχει μια διαρκής αναζήτηση της απάντησης αυτών των γιατί...βέβαια καμιά φορά δεν υπάρχει απάντηση όχι μόνο στα γιατί μας αλλά γενικά σε πολλά πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

λεξιλεωθείτε